Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-01-13

Examensarbete inom ”case-mix-problematik” på OmVård.se

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
OmVård.se är en webbplats som samlar offentligt redovisad statistik om vårdcentraler, kliniker och sjukhus och presenterar denna kostnadsfritt för allmänheten. Data som presenteras samlas in från en mängd olika datakällor och innefattar väntetider till besök och behandlingar, resultat från patientenkäter, utfall från medicinska kvalitetsregister samt hälsodataregister, tillgänglighetsmätningar etc. Syftet är att höja patienters delaktighet i sjukvårdsprocessen.

Sidan utsågs av tidningen Internetworld till årets bästa svenska sajt 2009 och premierades även av Computer Sweden och Dagens Medicin för årets bästa digitala patienttjänst 2009. Sidan lanserades i september 2009 och är under fortsatt uppbyggnad och utveckling.

Förslag till examensarbete
Sidan OmVård.se riktar sig till allmänheten snarare än till den medicinska professionen eller administrationen, vilka tidigare varit målgrupp för statistiken. En försvårande omständighet när man jämför medicinskt utfall för olika vårdenheter är den skiftande svårighetsgraden hos patienterna, den s.k. ”case-mix-problematiken”. Denna problematik har länge varit ett av huvudargumenten mot den rådande trenden i att allt mer data om medicinskt utfall presenteras och jämförs öppet. Samtidigt har få initiativ tagits i Sverige för att korrigera för ”case-mix” eller hitta modeller som kringgår problemet, trots att stora offentliga resurser satsas på de öppna jämförelserna varje år.

OmVård.se söker härmed efter en student som är önskar utföra sitt examensarbete tillsammans med oss inom detta område. Närmare uppgiftsbeskrivning, upplägg och handledning diskuteras utifrån sökandens profil, där både studenter med mer statistisk bakgrund såväl som studenter med beteendevetenskaplig eller medicinsk profil uppmuntras att kontakta oss.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.