Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-02-23

Korrosionsegenskaper hos stål i bio diesel

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Framtida utmaningar att reducera koldioxidutsläpp har lett till nya krav inom fordonsindustrin. Man förutspår att inom en snar framtid, kommer fordon att behöva framföras med biobränslen och inte minst biobränsleblandningar. Detta ställer krav på flexibilitet hos de material som finns i bränslesystemet. Tidigare undersökningar har visat att frågeställningen är komplex och det finns många varierande parametrar. Det finns ett behov av fler systematiska studier för att utreda de mest kritiska frågeställningarna.

I den här undersökningen kommer sambandet mellan korrosion på stål och nedbrytning av bränsle och dess inverkan att studeras med målsättning att förstå inverkan på bränslesystemet.

Stål är ett av de material som används i bränslesystemet. Några preliminära försök har visat på att vissa legeringar är mindre korrosionsbenägna i bio diesel än andra legeringar. Vidare undersökningar kommer att fokuseras mot att verifiera dessa resultat och vidare utreda vad det är för mekanism som gör vissa stål mer korrosionsresistent i bio diesel.

Målsättning
Är att studera olika stållegeringars korrosionsegenskaper i bio diesel med och utan föroreningar dvs. yttre tillförda och nedbrytningsprodukter. Korrosionsegenskaperna kommer att relateras till materialegenskaper såsom legeringsämnen och mikrostruktur likväl som närvaro av nedbrytningsprodukter i bio bränslet.

Upplägg
Projektet består av tre delar:
1. Litteraturstudie (syftar till att kartlägga var forskningen förstår idag inom korrosion av stål i bio diesel)
2. Experimentell exponering av olika stållegeringar i bio diesel (autoklavexponering utförs i en standardiserad temperaturcykel)
3. Ytkaraktärisering, analys och rapportering (korrosionsangrepp och produkter karakteriseras med hjälp av mikroskopering, SEM, FTIR och vid behov XRD)


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.