Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-06-10

Listeria monocytogenes i komplexa biofilmer från fiskindustrin

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Listeria monocytogenes är en sjukdomsframkallande bakterie som orsakar problem i framförallt kylda livsmedel t ex kallrökt och gravad fisk inom livsmedelsindustrin eftersom den har en förmåga att etablera sig och tillväxa vid kylskåpstemperaturer. I produktionsmiljö kan bakterien etablera sig på produktionsytor och bilda biofilmer med andra bakterier. För att kunna designa målinriktade åtgärder som förhindrar förekomst av oönskade eller stimulerar närvaron av önskade bakterier i livsmedel och i dess produktionsmiljö behövs en ökad kunskap i hur den mikrobiella sammansättningen i biofilmer påverkas och förändras av miljöfaktorer som t ex konkurrerande bakterier, temperatur och pH.

I detta examensarbete kommer vi att skapa egna biofilmer med L. monocytogenes tillsammans med förskämningsbakterier som förekommer inom fiskindustrin. För att kunna studera uthållighet och överlevnad av L. monocytogenes kommer kvantitativ PCR att användas för att detektera och haltbestämma bakterien både i definierade system och i verkliga biofilmer och hur de påverkas av omgivande miljöfaktorer.

Lämplig bakgrund är utbildning inom naturvetenskap/teknik med inriktning mot molekylärbiologi och mikrobiologi eller motsvarande.

För mer information kontakta:
Maria Lövenklev, telefon: 010 516 66 46
e-post: [email protected]


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.