Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-09-07

Kommunicerande ekolod för förbättring av sjökort

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Idag finns sjökort som ofta baseras på mycket gamla mätningar som gjorts i sjö och hav för länge sedan. Dessa angivelser är många gånger inte helt exakta.
Många båtägare, tendens starkt ökande, har idag elektroniska sjökort som tillsammans med en bra gps blir mycket exakta, problemet blir då att datan inte håller samma höga klass som instrumenten.

Vi har idag en miljon fritidsbåtar i Sverige som ständigt åker på alla upptänkliga ställen, en hel del av dessa har både ekolod och gps. Dessa bör kunna användas för att få in mer information om djupförhållanden.

Uppdraget består i att ta fram förslag på en interaktiv lösning för fritids- och yrkesbåtar som med hjälp av positionering och djupdata kan skicka uppdateringar till lantmäteriet för uppgradering av sjökortsinformation. Detta kan ske från ett stort antal användare i realtid alternativt tanka över datan då signal finns. I uppdraget ingår även att hitta smidiga lösningar för att kalibrera/kröna utrustningar (idag kan man montera ekolodet som man vill men skall det användas för datainsamling bör exakthet säkerställas) samt hitta incitament för användare att ansluta sig.

Vinnare vore alla inom sjöfart då sjökorten blir bättre.

  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.