Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-02-10

GPS med RTK på C200

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund
Dagens tunga fordon är utrustade med ett antal säkerhets- och komfortinriktade system som ingriper eller delvis tar över förarens uppgifter i risksituationer. Exempel på sådana system är ABS och ESP (Elektroniskt Stabilitets Program, ”antisladdsystem”) samt ACC (intelligent, radarbaserad farthållare) och Automatisk Nödbroms.
När dessa system blir mer och mer autonoma krävs en förbättrad precision på hur fordonets position kan mätas. Idag används ofta GPS som ger en noggrannhet på meternivå.
En metod att förbättra positionsnoggrannheten är att använda sig av fasta referensstationer samt RTK (Real Time Kinematics).

Mål
Undersök hur RTK kan användas för att förbättra positionsangivelsen. Undersökningen ska även innehålla hur basstationer eller nätverk av basstationer påverkar noggrannheten. Resultaten ska jämföras med ett referenssystem och presenteras på ett sätt som gör det lätt att förstå hur RTK och basstationer påverkar positionsinformationen. Både relativ och absolut positionering ska beaktas.

Uppdragsbeskrivning
• Studera hur RTK fungerar och hur positioneringen förbättras i relation till andra varianter.
• Implementera RTK-förbättrad positionsangivelse på Scanias styrenheter.
• Använd korrigeringsinformation från ett nätverk via NTRIP samt från en egen basstation.
• Visa resultaten genom att data från körningar med lastbil visas i GoogleEarth eller liknande samt jämförs med okorrigerad GPS-data samt ett eller flera referenssystem.

Lämplig bakgrund
Vi söker dig som läser till civilingenjör inom D, M eller Y med inriktning mot mekatronik. Du behöver ha erfarenhet av programmering på linuxsystem och gärna någon erfarenhet av positionering eller navigation. Fordonsintresse samt lastbilskörkort är meriterande.

Kontaktperson & Handledare:
Pär Degerman, REP, 08-553 527 05

Ansökan:
Ansökan märkt ”PU11-09” skickas till [email protected]
Till ansökan bifogas CV, personligt brev och betygsutdrag

Sista ansökningsdag: 6 mars 2011


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.