Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-08-22

Estimering av produkters nyckelkvaliteter

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund
Nynas AB (Nynas) raffinerar råolja till specialprodukter. Detta skiljer Nynas från de flesta stora oljebolag, som typiskt producerar bränslen och uppvärmningsoljor. Nynas raffinaderier producerar nafteniska specialoljor såväl som bitumen. Specialoljor används som isoleringsoljor och kylmedel i transformatorer, som mjukgörare i plastprodukter, i smörjoljor och många andra industriella sammanhang. Bitumen används huvudsakligen som bindemedel i asfalt på vägar.
Nynas har försäljningskontor i ett trettiotal länder samt depåer på fem kontinenter. Nynas raffinaderier (helägda och i partnerskap) ligger i Nynäshamn och i Göteborg, såväl som i Storbritannien, USA och Venezuela.
Mer information finns på http://www.nynas.com.

Kvaliteten på Nynäs produkter är synnerligen viktig för våra kunder. Det finns strikta kvalitetsspecifikationer för alla produkter på Nynas AB. Att kontinuerligt förbättra produktkvalitet är också ett av Nynäs huvudmål. Vissa produktkvaliteter är svåra att mäta kontinuerligt i produktionsprocessen, men prov tas minst tre gånger per dygn och analyseras i Nynas laboratorium. Noggranna och korrekta kvalitetsuppskattningar utgör komplement till de mer glesa labbresultaten och kan därigenom indikera kvalitetsavvikelser i förväg, vilket också ger en god grund för avancerad styrning.


Mål
Att uppskatta produktkvaliteter genom beräkningar av uppmätta processparametrar.


Arbetsbeskrivning
1. Förstå processen och hitta grundläggande processvariabler som har stor påverkan på produkternas kvaliteter. Välja nyckelprocessparametrar och bygga upp modeller för uppskattning av produktkvaliteter.

2. Sätta upp kriterier för modellacceptans och för att jämföra olika modeller. Om tiden tillåter, utveckla online-indikator för modellnoggrannhet samt kriterier för modelluppdatering.


Förkunskaper
Du som söker detta examensarbete bör läsa till en civilingenjörsutbildning med applicerbar inriktning och kunskaper inom t.ex. kemiteknik, reglerteknik el. likn.




  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.