Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-09-27

Övergång till ”Grön betong” – marknadspotential och drivkrafter

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund
Årligen produceras stora volymer rivningsbetong. Rivningsavfallet nyttjas ofta som lågkvalificerat fyllnadsmaterial exempelvis i bullervallar, cykelbanor och som konstruktionsmaterial vid sluttäckning av deponier. Den senaste teknikutvecklingen går mot att återvinna finfraktion från krossning av rivningsbetong som råmaterial vid cementproduktion.

Problemställning
Återvinning av finfraktion från krossning av betong som cementråvara sparar naturresurser. Eftersom detta material är en ännu ej beprövad som råvara vid tillverkning av cementklinker finns det osäkerheter kring avsättningspotentialen. I kommande byggproduktdirektiv kommer så kallad grön betong med återvunnet material att beskrivas och standardiseras, vilket bedöms underlätta återbruk. I dagsläget saknas det dock kartläggning av avsättningsmarknaden i Sverige för cement tillverkad med rivningsbetong som råvara.

Syfte och Mål
Syftet med projektet är att inventera alternativa avsättningsmöjligheter för råmjöl, cementklinker och cement med rivningsbetong som råvara. I arbetet görs en bedömning av potentialen att återvinna cement från betongrivningsavfall i Sverige. Målsättningen är att sammanställa och värdera marknaden, drivkraften och ekonomiskt intressanta avsättningsapplikationer.

Förväntat resultat och output
Alternativa avsättningsapplikationer identifieras för betongrivningsavfall som cementråvara, där tillverknings-, avsättningsvolym och alternativa tillverkningssätt samt energianvändning värderas.

Genomförande, Metod och tillvägagångssätt
Arbetet utförs som examensarbete med handledning från Ecoloop AB och RagnSells AB. Följande moment ingår i arbete:
• Bedömning av volymer: möjlig produktionsvolym och andel av marknadens behov.
• Alternativa användningsområden för det återvunna aggregatet och cementråvaran identifieras, med fokus på byggproduktdirektivet och de standardiseringsarbeten som pågår för ”grön betong”.
• En redovisning av i vilka situationer/applikationer som cementråvaran kan användas.
o Vilka applikationer används cement där lägre cementkvalitet är acceptabelt?
o Möjlig andel återvunnen cement i cementprodukter med höga kvalitetskrav.
• Vilka energikällor är möjliga att nyttja.
• Vilka anläggningar (stor/liten skala) kan producera råmjöl alternativt klinker eller cement.
• Sammanställning av vad återanvändning innebär med avseende på råvara, transport energi.
• Slutsatser och en bedömning av ekonomi och miljö.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.