Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-01-29

Ekonomisk optimal isolering för klimatskärm

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund
Avdelningen Bygg och Kontorsplanering arbetar både inom Scania samt mot andra kunder med om och tillbyggnationer. Det finns idag ett tiotal anställda.

Med ökat fokus på klimatfrågor och energiprishöjningar står Scania, liksom övriga industrier i Sverige inför stora utmaningar att effektivisera sin energianvändning. Ett energislukande område är uppvärmning och kylning av lokaler.

Klimatskärmen utgör en vital del i fastigheters funktionalitet. Det är viktigt att veta den optimala isoleringstjockleken för dom olika byggnadsdelar men även att kunna ställa rätt krav på fönster och dörrar. Idag saknas till viss del starka instrument/nyckeltal för att på ett bra sätt följa upp det.

Uppdragsbeskrivning
Att utvärdera de olika byggnadsdelar ur byggtekniska systemlösningar som finns för att projektera kontor och verkstäder energieffektivt, både teoretiskt och praktiskt. Ge generella lösningar på hur mycket isolering det behövs för nybyggnation men även vilka krav vi ska på dörrar, fönster mm. Hur man bäst optimeras husen ur ett energiperspektiv. Hänsyn skall tas till både investerings- och driftkostnad.

Mål
Att skapa bra beräkningsmodell/lathund för hur de olika byggnadsdelar ska konstrueras energieffektivt. Sett utifrån investering och driftkostnader för uppvärmning/kylning av byggnader.

Förutsättningar
Kompetens inom bygg finns att tillgå från handledare även stöd inom energifrågor finns inom DynaMate AB. En hel del energidata och information finns att tillgå men en del praktiska mätningar kommer att vara nödvändiga.

Genomförande
Arbetet utgår från DynaMate i Södertälje, där nödvändig utrustning (dator, mätinstrument, litteratur etc) finns.

  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.