Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-03-01

Robusthetstester av DNS-resolvrar

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund
I DNS-infrastrukturen finns det två typer av servrar: namnservrar och resolvrar. Namnservrarna tillhandahåller informationen och svarar på DNS-frågor, medan resolvrarna är de som ställer frågorna. Själva kommunikationen har varit standardiserad sedan länge, men beteendet och frågemönstren är inte alltid förutsägbara. År 2003 genomfördes därför en undersökning kring detta, men mycket har hänt sedan dess.

Uppgift
Trafikmönster och beteendet hos olika resolverprogramvaror ska undersökas. Bland annat är följande frågor intressanta att svara på: Vilka namnservrar väljer resolvrarna att ställa frågan till? Vad händer vid paketförluster eller att en namnserver helt slutar att svara? Hur fungerar de under hård belastning? Till detta behövs därför även en referenstestplattform där olika typer av namnservrar används. Nytt från 2003 är att säkerhetstillägget DNSSEC har introducerats. Därför skall även hanteringen av detta undersökas.

Kvalifikationer
Vi ser gärna att du har kunskaper om:
• Unix, DNS, och testning

Omfattning
Detta arbete lämpar sig för två personer och 30 högskolepoäng.

Genomförande
Arbetsplatsen kommer att vara på .SE:s kontor i Stockholm. Handledare kommer att utses utifrån uppgiften. Uppgiften genomförs under hösten, men kan påbörjas redan under sommaren.

Om företaget
.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) ansvarar för Internets svenska toppdomän, .se. Kärnverksamheten är registrering av domännamn samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret, samtidigt som .SE verkar för en positiv utveckling av Internet i Sverige. Överskottet från registreringen av domännamn finansierar projekt som bidrar till Internets utveckling i Sverige. .SE satsar intensivt på att vara en aktiv forsknings- och utvecklingsfinansiär och aktör inom Internetutveckling.

  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.