Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-06-14

Var med och utveckla en helt ny downhill mountainbike!

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.

Två examensarbetare sökes för utveckling av ram för en downhill mountainbike.

Bakgrund:
D.A.M.P. Bicycles (Dreams Are Made by Pedaling) är ett drygt halvår gammalt cykelföretag med specialitet inom fastnav-cyklar (fixed gear). D.A.M.P. Bicycles erbjuder idag 5 unika cykelramar som redan väckt stort intresse och erhållit mycket bra recensioner inom branschen. Cyklarna tillverkas utomlands och säljs över hela världen med cykelramar hittills sålda i Europa, USA, Indonesien, Japan och Australien.

Önskan finns nu att kliva in på downhillscenen som växer kraftigt i Sverige och därför utveckla en ram för en downhill mountainbike. Idag finns ingen Svensk tillverkare av downhillramar. Downhillcykling sker vanligtvis på berg vid skidorter under sommartid. Höga hastigheter och mycket ojämn och hård terräng medför att det ställs höga krav på en sådan cykel.

Förslag till uppdragsbeskrivning:
Uppgiften i detta examensarbete är att utveckla en ram ämnad för ”downhill mountain biking”. Ramen skall utvecklas med hänsyn till funktion och design. Nedanstående punkter skall ses som ett förslag på uppdragsbeskrivning där ni som studenter uppmuntras att påverka innehållet.
· Förstudie och kunskapsinhämtning inom området.
· Skriva kravspecifikation innehållande bl. a. lastfall som ramen skall hålla för som ett minimum. Med lastfall avses här en trolig ”värsta” påkänning vid cykling på ett typiskt downhillberg som sedan representeras med en analytisk lastmodell.
· Föreslå en ram. Förslaget skall uppfylla krav satta i kravspecifikationen samt utformas på ett tilltalande sätt som är i linje med tidigare ramar inom företaget. Då D.A.M.P. Bicycles bara utvecklar ramar så är det viktigt att föreslagen ram anpassas för externa tillbehör så som stötdämpare, hjul, styre m.m.. Väga kostnad mot vikt för föreslagen ram.
· Ge egna förslag på tester som bör göras för att verifiera beräknad hållfasthet hos ramen.
D.A.M.P. Bicycles har idag nära kontakt med tävlingsåkare inom downhill i Åre som gärna får användas som stöd i arbetet. Vidare så anses det värdefullt för studenterna att arbeta nära vår designer för D.A.M.P. Bicycles.

Förutsättningar:
Omfattningen är 2x30 högskolepoäng och arbetet skall påbörjas senast oktober 2010.

Vi ser följande egenskaper hos er som ett plus:
·Goda kunskaper inom finita element (FE) beräkningar
·Goda kunskaper inom 3D-CAD
·Ett sinne för produktutveckling
·Självgående och initiativrik

Kontaktperson är Marcus Thor och ansökan skickas till [email protected] och skall innehålla:
-CV
-Betyg
-Förslag på examinator och handledare från det egna universitetet

Gå gärna in på vår hemsida www.bikesbydamp.com. Har du frågor är du mer än välkommen att höra av dig till [email protected] eller ringa 0739-244493.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.