Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-06-21

Gapminder för skattepengar - ett arbete för demokratisering

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Idag finns verktyget Gapminder som visar tydlig statistik i ett världsperspektiv. Idag har vi i Sverige ett demokratiproblem där folk intresserar sig mindre och mindre för politik.
En lösning på detta vore att göra användningen av skattemedel mer transparent för gemene man. Då blir det lättare att engagera sig och yrka på förändring.

Exjobbet går ut på att från statens data på utgifter göra en enkel navigerbar modell för att visa vad våra skattepengar går till. Idé vore att starta med ett pajdiagram som är interaktivt och där man kan trycka på respektive del för att gräva sig djupare.
Detta går att göra evigt stort men jag föreslår 3 nivåer på djupet för att säkerställa lätt tillgängliga siffror. Säkerligen kan detta göras i samarbete med någon myndighet, tex finansdepartementet. Jag har även kontaktat Gapminder för att sondera intresse, dock hittills utan resultat.
Exjobbet kommer garanterat att generera mycket uppmärksamhet och kommer därför att vara ett bra avstamp in i yrkeslivet.

  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.