Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-06-29

LJUD & VIDEO ANALYS BASERAD PÅ ENF

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
LJUD & VIDEO ANALYS BASERAD PÅ ENF

Bild- och ljudgruppen vid Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) erbjuder ett examensarbete med inriktning på ljud och bild analys baserad på ENF (Electric Network Frequency).

Bakgrund
Vid inspelning av ljud och video med utrustning kopplad till elnätet kommer den inspelade signalen att innehålla mer eller mindre ENF-brus, dvs. elnätets frekvens kring 50 Hz. Denna frekvens varierar något över tiden. Genom att extrahera detta brus ur en inspelning och sedan jämföra dess tidsvariationer med en logg över elnätets tidsvariationer kan inspelningen tidsbestämmas.

Denna ide presenterades första gången vid EAFS2006 (European Academy of Forensic Science Conference). Vi skulle vilja ha din hjälp med att implementera och utveckla denna teknik i Sverige genom att ta fram lämplig utrustning och programvara.

Uppgift
Examensarbetet går ut på,
• att undersöka vad som är gjort inom området
• att ta fram en mätutrustning för att logga elnätets ENF över tiden
• att utveckla och implementera en eller flera lämpliga metoder för att extrahera ENF brus ur ljud/video signaler
• att utveckla och implementera en eller flera lämpliga metoder för att hitta extraherad ENF-signal i den loggad ENF-sekvensen

Utbildningsprofil
Vi söker en person som är duktig på signalbehandling, elektronik och programmering i MATLAB och/eller C/C++. Kunskaper i ljudteknik är meriterande. Civilingenjörsprogrammet Y, D, MT eller motsvarande är ett önskemål.

Vilka vi är
Bild- och ljudgruppen arbetar med kriminaltekniska frågor relaterad till bild, video och ljud. Gruppen bedriver forskning och utveckling samt genomför undersökningar. Gruppen utför också fototekniska uppdrag av olika slag.

Mer information om SKL finns på www.skl.polisen.se.

Kontaktpersoner
Erik Achre´n
Peter Bergström
Bild- o ljudgruppen
SKL – Statens kriminaltekniska laboratorium
581 94 Linköping
013 – 24 14 00 (vxl)
[email protected]


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.