Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-11-10

HÅLLBAR HANTERING AV BOTTENASKA FRÅN AVFALLSFÖRBRÄNNING, OMVÄRLDSANALYS – KLIMAT OCH ENERGIPOTENTIAL

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund
Bottenaska från förbränning av hushålls- och industriavfall avsätts idag till stora delar i samband byggande och avslutning av deponier. Materialets innehåll och lakbarhet av bl.a. Cu, Ni, Pb och Zn medför att materialet har svårt att klara Naturvårdsverkets kriterier för en friare användning. Å andra sidan indikerar ekotox-och nyare lakningsundersökningar att materialet kan omvärderas. Samtidigt råder det dock stor osäkerhet om hur denna typ av bottenaskor ska hanteras kostnadseffektivt och miljösmart i framtiden. En del bör kunna återanvändas, medan andra askor kommer att behöva deponeras och eller behandlas.

En mycket viktig frågeställning i dagens samhälle är att i den enskilda situationen kunna göra avvägningar mellan platsspecifika miljöspekter (innehåll och lakning av ämnen/substanser) och resurs- och energiaspekter. Trots att det i dagens lagstiftning, miljöbalkens portalparagrafer och hänsynsregler tydliggörs att denna typ av avvägning ska göras sker till vardags en nedprioritering av energi- och klimat aspekter både i tillståndsgivning och vid upphandling av material och fokus begränsas på innehållet av farliga ämnen.

Syfte och mål
Syftet med det projekt som föreslås här är att belysa klimat- och energipotentialen i framtida avsättningsmöjligheter för bottenaska. Målet är att resultatet ska ligga till grund för att hitta långsiktigt hållbar hantering av bottenaska.

Metod och tillvägagångssätt
Arbetet utförs som två eller flera examensarbeten. 1) En omvärldsanalys (inventering och stake holder opinion assessment) av dagens situation (produktion, avsättning, potentiella lösningar) och 2) Genomförande av en miljösystemanalys för 3-4 olika potentiella avsättningsalternativ. Studien föreslås ges en regional avgränsning och ta sin utgångspunkt i t ex Skåne, Sthm eller Göteborgs regionerna. En avgränsning som bär kunna skalas upp till ett nationellt perspektiv

1-Omvärldsanalys:
Inventering, litteraturstudie och SOA görs för att samla in information om hur bottenaska hanteras i övriga världen, främst Norden. Det görs en omvärldsanalys på hur användning kan komma att påverkas av bl.a. EU-förordningar, miljökrav, ny kunskap om lakningsegenskaper etc. i ett längre perspektiv än 10 år. Det görs en sammanställning och värdering av vilka steg som behövs för att hitta en långsiktigt hållbar lösning. Följande frågeställningar är relevanta:
• Vilka alternativ finns att hantera slaggrus i framtiden?
• Sammanställning av huvudalternativen.

2) Miljösystemanalys – En förstudie
Miljösystemanalysen utförs med stöd av underlag från den första delen. Följande moment ingår:
- Val av avsättningalternativ
- Val av systemgränser och utgångspunkter
- Inhämta data
- Utförande av beräkningar
- Analys och diskussion


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.