Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-01-05

Livscykelanalys av elmätare

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.

Företag: Exibea
Exibea är ett marknadsdrivet teknikbolag som utvecklar och säljer produkter för övervakning och styrning av energiförbrukning. Exibeas affärsidé är att utveckla och sälja intelligenta produktlösningar som hjälper hushållen att ta kontroll över deras energianvändning.

Uppgift:
ELIQ är en energidisplay som visualiserar den totala elförbrukningen i ditt hem. ELIQ ger dig kunskap om vad i ditt hem som slukar energi så att du kan ta kontroll över din elförbrukning och därmed sänka elräkningen. ELIQ består av en användarvänlig pekskärm som kommunicerar trådlöst med en sändare som fästs på elmätaren. Sändaren läser av elmätaren i realtid och skickar informationen till pekskärmen. Du kan enkelt se hur elförbrukningen rusar i när du slår på vattenkokaren eller se hur mycket det kostar att ha datorn påslagen dygnet runt. Man kan också jämföra elförbrukningen idag mot igår, följa förändringen veckovis eller månadsvis i kilowattimmar, kronor och koldioxidutsläpp.
Tanken med Eliq är alltså att man sänker sin elförbrukning om man har möjlighet att följa den. På så sätt blir Eliq en produkt som hjälper till att spara både pengar och miljö. Men vilken miljöpåverkan har egentligen produkten och vad är den största miljöpåverkan från Eliq? Examensarbetet innebär att ta reda på detta genom att göra en fullständig livscykelanalys av Eliq.
Examensarbetet är aktuellt under våren 2011.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.