Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-02-23

Karakterisering av materialegenskaper för 2-komponents vattenburen täckfärg

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund
Scania behöver stärka kompetensen kring användande av täckfärg baserad på 2-komponents vattenburen (2K WB) täckfärg för högglansapplikationer som täckfärgsmålning av hytt och hyttmonterade artiklar. Teknologin har potential att ersätta traditionella lösningsmedelsburna täckfärgsystem med positiv effekt i minskade VOC-utsläpp som följd. Den kan också ersätta högtemperaturhärdande vattenburna täckfärgssystem och därmed minska energiförbrukningen i ett måleri och möjliggöra målning av temperaturkänsligare artiklar som termoplaster.

Att använda en 2 K WB täckfärg på samma sätt som en lösningsmedelsbaserad 2K fungerar i teorin men inte i praktiken pga av att vattnets avdunstningshastighet är beroende av temperatur och luftfuktighet samt att vattnet gärna reagerar med isocyantgrupperna i härdaren och bildar ureabindningar och koldioxid istället. Scania vill kunna använda 2K WB i applikationer med härdningstemperaturer från 23 oC till 100 oC vid tillverkning av Scanias produkter.

Syftet med examensarbetet är att undersöka hur 2K WB täckfärgs materialegenskaper påverkas av härdningstemperatur oh relativ fuktighet i jämförelse med 2K lösningsmedelsburen teknologi.

Materialet karakteriseras med metoder som FTIR, vidhäftningsprovning, egenskaper efter UV-åldring, reptålighet och DMTA, etc.

Mål
Utreda vilka materialegenskaper 2K WB förväntas få vid olika härdningsförhållanden.

Riktlinjer för Scanias produktion vid användning av 2K WB högglanstäckfärg.

Uppdragsbeskrivning
Följande moment bör ingå i arbetet:
• Grundläggande kunskapsinhämtning via litteratur, kontakt med leverantörer samt specialister på Scania, universitet etc.
• Provplanering
• Materialframställning
• Provning och utvärdering
• Rapportering.

Utbildning/linje/inriktning
Kunskap om organisk/polymertekniks och analytisk kemi är önskvärt samt ett praktiskt handlag.

Projektet är planerat att starta Q2/Q3 2011 och vara avslutat senast Q4 2011 under en arbetsperiod motsvarande 20 arbetsveckor.

Kontaktpersoner och handledare
Handledare: Lars Erhardsson, tel. 08-553 85385, [email protected]

Gruppchef: Mats Törnqvist, 08-55352843, [email protected]

Ansökan
Ansökan märkt ”PU11- skickas till [email protected]

Till ansökan bifogas CV, personligt brev och betygsutdrag


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.