Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-03-24

Examensarbete inom ergonomi till OfficeGame - en tävling i friskvård

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Om OfficeGame

Människor i västvärlden lever ett alltmer stillasittande liv, där kontorsarbete är en starkt bidragande orsak. Att sitta mer än 4 timmar per dag ger ökade risker för diabetes, bukfetma och hjärt-/kärlsjukdomar – många på kontor sitter 10-12 timmar. Dessutom uppger mellan 30 och 40 % av kontorsanställda i Sverige att de upplever smärta i nacke/axlar/armar varje vecka, enligt Arbetsmiljöverket. Lösningen är ganska enkel – det gäller att bryta stillasittandet och enformigheten genom variation i arbetsställning och rörelser.

OfficeGame är en nyutvecklad tjänst som går ut på att få kontorspersonal att bryta sina långa perioder av stillasittande för att stimulera till hälsa på arbetsplatsen genom spel- och tävlingsmoment. Tjänsten inspireras av stegräkningstävlingar, men tar avstamp i det faktum att det finns andra saker än att bara promenera som ofta passar bättre in i en kontorsmiljö. För att samla poäng och ”tävla” i OfficeGame utför deltagarna i de olika lagen ett visst antal uppgifter varje dag, såsom stretchövningar, byte av arbetsställning, avslappningsövningar för trötta ögon etc.

Förslag till examensarbete

OfficeGame behöver se över de olika övningar som ingår i spelet för att säkerställa att de är passande för stillasittande personal. Utifrån speldeltagarens behov ska spelet kunna föreslå lämpliga övningar att utföra. Dessa ska förklaras kort och koncist, både hur de ska utföras men även vilken effekt de har på muskler/kropp. Vidare ska övningarna dokumenteras fotografiskt för att säkra att de utförs på rätt sätt. Möjlighet till uppföljning av deltagare och effekter av spelet kan ev. ordnas.

Sanocore AB söker härmed efter en positiv och driven student på ergonomi- eller sjukgymnastutbildning som är önskar utföra sitt examensarbete tillsammans med oss inom detta område. Närmare uppgiftsbeskrivning, upplägg och handledning diskuteras utifrån sökandens profil.

Låter det intressant? Kontakta Pontus Österberg på [email protected] , tfn 0734-304033

Mer om OfficeGame: www.officegame.se


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.