Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-10-13

Utveckling och programmering av beräkningsmodul till hållfasthetsdimensioneringssystem

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Examensarbete: Utveckling och programmering av beräkningsmodul till hållfasthetsdimensioneringssystem


Arbetsplatsen
Aeronautics, ett affärsområde inom Saab, erbjuder flygrelaterade delsystem, obemannade flygsystem, flygplansstruktur och service till försvarskunder och civil flygindustri över hela världen. Aeronautics ansvarar också för utveckling, produktion, marknadsföring, försäljning och support av Gripensystemet.
Sektionen för ”Skrovhållfasthet och vikt, civila produkter” tillhör området Strukturteknik inom Saab Aeronautics. Vi arbetar i en bred miljö där verksamheten spänner från att utveckla flygplanstyperna Saab 340/2000 till ett mångsidigt deltagande i internationella forsknings- och utvecklingsprojekt samt utveckling av våra interna metoder inom området.
Vi har nu ett uppdrag till examensarbete för studerande ingenjörer att söka.
Beskrivning av uppdraget

För att effektivisera hållfasthetsarbetet inom Strukturteknik så pågår det en utveckling av ett övergripande hållfasthetsdimensioneringssystem. Hela analyskedjan från FE-resultat via val av element och laster och olika typer av hållfasthetsberäkningar samt slutligen färdig rapport ska ingå i systemet.
Programmet är uppbyggt i flera moduler, för hållfasthetsdimensionering ska moduler för exempelvis förbandsberäkning, bucklingsberäkning, kompositberäkning etc ingå. Programsystemet programmeras i objektorienterad matlab.

Övergripande mål för exjobbet är att utveckla en programmodul för beräkning av lastfördelningen mellan fästelementen i ett mekaniskt förband med godtyckligt geometri (antal fästelement, antal parter, tjocklekar, diametrar etc). Förbandet ska vara belastat med yttre last och/eller temperaturlast. Kring detta ska ett grafiskt användargränssnitt byggas upp och den färdiga modulen ska inkluderas i det övergripande programsystemet.

Delmoment i jobbet är bl.a.
• Upplärning
• Ta fram och programmera kärnan i programmet, beräkning av lastfördelning. Detta ska göras med en enkel FE-analys (fjädrar och balkar) där programmering av FE-koden ingår i uppgiften
• Skapa grafiskt användargränsnitt. Exempelvis kan detta vara en förenklad figur av ett förband där användaren klickar sig fram för att välja geometri och indata.
• Se till att den utvecklade modulen fungerar i det övergripande programsystemet
• Skriva manual till modulenMeriter och kvalifikationer

Till vårt examensarbete söker vi drivna ingenjörer med teknikintresse och förmåga att snabbt sätta sig in i uppgiften samt som har en stor vilja att lära.

Förutom kunskap i hållfasthet och FEM så bör du som söker ha goda kunskaper i matlab. Kunskap i objektorienterad matlab är ett extra plus.

Fördelarna med att göra ditt examensarbete hos oss på Saab Aeronautics är att du får arbeta inom ett högteknologiskt område och samtidigt får en inblick i det praktiska arbetet inom hållfasthet.

Låter detta intressant? Varmt välkommen med din ansökan.
Frågor? Tveka inte att ta en kontakt med oss.

Anders Bredberg, Saab Aeronautics, 013-183786, [email protected]
Bengt Lundqvist Saab Aeronautics, 013-183329, [email protected]


Att arbeta på Saab (denna text kommer automatiskt via rekryteringssystemet)
Saab är ett möjligheternas företag. Ett företag där vi ser mångfald som en tillgång och där du som medarbetare får stort ansvar och goda utvecklingsmöjligheter. Men också ett företag som respekterar varje människas behov av ett liv utanför arbetet. Vi är stolta över att vara en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare, något som alla medarbetare bidrar till.

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar som sträcker sig från militärt försvar till civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter och utvecklar, anpassar och förbättrar ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov. Saab har 13 300 medarbetare. Försäljningsintäkterna uppgår till 23 miljarder kronor. Forskning och utveckling motsvarar nära 20 procent av omsättningen.  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.