Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-10-17

Open source-baserad telematiklösning för inbyggda system

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Combitech AB är en ledande leverantör av tjänster inom systemutveckling, systemintegration, informations- och systemsäkerhet. Kunderna finns främst inom branscherna försvar, telekom samt statliga verk och myndigheter med ansvar för infrastruktur i samhället

Bakgrund
Genom att nyttja existerande communities, tjänster och mjukvaror på nätet är det idag fullt möjligt att utveckla och erbjuda tjänster med hög tillgänglighet, utan vare sig hög initial investering eller höga drifts- eller underhållskostnader.

Målsättningar
- Undersöka hur en tjänst kan realiseras genom att använda vanligt förekommande tekniker och nättjänster för att tillgodose kundens behov med på enklaste sätt. Fokus på undersökningen är valfri och kan anpassas efter önskemål.
- Implementera en prototyp av en enkel telematiktjänst.

Telematiktjänsten kan innefatta:
- Sensorklient(er) som hanterar minst två sensorer, position och exempelvis temperatur, och skickar informationen vidare till serversidan.
- Klienternas positioner och mätvärden ska presenteras på en karta i t.ex. en webtjänst.
- Någon form av datahantering, t.ex. en larmtjänst som larmar via mail om t.ex. en temperatur är utanför ett givet intervall.
- Push-data till klienterna, t.ex. konfigurera under vilken tid på dygnet sensorerna ska skicka data.

Examensabetet utförs mot en fiktiv kund, i exemplet ovan i kyltransportbranchen som vill få överblick av kyltransporterna och att varorna har fraktats inom rätt temperaturintervall. Visningen ska vara snygg nog att fungera som säljargument för att få in nya kunder till det fiktiva företaget.

Förslagsvis kan prototyparbetet utföras som ett eller flera open source-projekt under valfri licens och ska i så stor grad utnyttja vanligt förekommande mjukvara, hårdvara, tekniker och tjänster. Exjobbaren/arna agerar både maintainer och contributor. Eventuella externa contributors får givetvis bidra till projekten.

Kvalifikationer
Examensarbetet omfattar 15 eller 30 poäng utförd av en eller flera personer med ämnesområde programvaruteknik, elektroteknik eller datavetenskap.
Arbetet utförs på plats i Växjö.

  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.