Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-10-28

Examensarbete inom Strukturteknik: Utmattningsdimensionering av dragbelastade skruvförband

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Arbetsplatsen
Aeronautics, ett affärsområde inom Saab, erbjuder flygrelaterade delsystem, obemannade flygsystem, flygplansstruktur och service till försvarskunder och civil flygindustri över hela världen. Aeronautics ansvarar också för utveckling, produktion, marknadsföring, försäljning och support av Gripensystemet.
Sektionen för Systemhållfasthet för närvarande med 17 anställda beräkningsingenjörer, tillhör området Strukturteknik inom Saab Aeronautics. Vi ansvarar för hållfasthetsdimensioneringen av våra flygplanssystem tex. landställ, hydraulsystem, luft- och bränslesystem samt beväpningsinstallation. Vi jobbar i första hand med vidareutvecklingen av JAS39 Gripen men även med Saab 340/2000 samt utvecklingen av UAV-systemet Neuron.
Vi har nu ett uppdrag till examensarbete för studerande ingenjörer att söka.
Beskrivning av uppdraget

Ett skruvförband innehåller ofta flera skruvar. Beräkning av lastfördelningen mellan skruvarna omhändertas inte i detta exjobb. Det förutsätts följaktligen att spektrum för yttre last är känd för varje enskild skruv.
Den tänkta arbetsgången för examensarbetet är som följer:
• Gå igenom och systematisera data från utmattningsprov på skruvförband, utförda inom och utom Saab.
• Identifiera vilka parametrar som är relevanta för utmattningslivslängden och vars variation kan studeras i provunderlaget. Utöver olika geometriska mått torde förspänning och tillverkningsmetoden för gängorna, rullade eller skurna, vara av intresse.
• Skapa databas med utmattningsdata, baserad på befintliga provdata.
• Utveckla programvara, som har de identifierade parametrarna som indata och från databasen tar fram utmattningsdata. I det generella fallet kommer databasen inte att innehålla provdata för de aktuella värdena på parametrarna. Det är därför nödvändigt att programvaran interpolerar och eventuellt extrapolerar, utifrån de data som finns i databasen.
• Identifiera eventuella brister i underlaget av utmattningsdata och därmed framtida provbehov för komplettering av databasen.
• Utvärdering.
• Dokumentation.


Meriter och kvalifikationer

Till vårt examensarbete söker vi drivna ingenjörer med teknikintresse och förmåga att snabbt sätta sig in i uppgiften samt har en stor vilja att lära.

Fördelarna med att göra ditt examensarbete hos oss på Saab Aeronautics är att du får arbeta inom ett högteknologiskt område och samtidigt får en inblick i det praktiska arbetet inom hållfasthet.

Du studerar till civilingenjör maskin, teknisk fysik, väg och vatten, farkostteknik eller motsvarande med inriktning mot hållfasthetsrelaterade områden tex. mekanik, FEM, materiallära. Sökanden bör också ha god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift. Erfarenhet av FEM verktyg som tex. Abaqus och Hyperworks är meriterande.


Låter detta intressant? Varmt välkommen med din ansökan och ta gärna en kontakt om du undrar något.
Vi arbetar med löpande urval så skicka in din ansökan redan idag.

Information:
Kristian Lönnqvist, 013-184684, [email protected]
Johnny Nilsson, 013-181464, [email protected]  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.