Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-11-14

Utveckling och verifiering av en dynamisk remtransmissionsmodell

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund
Remtransmissioner används ofta för att driva en motors hjälpaggregat såsom vattenpump, generator och motorfläkt från vevaxeln. Då vevaxeln inte har en konstant rotationshastighet kommer lasten i remmen att variera i tiden. För att dimensionera komponenterna i remtransmissionen på ett bra sätt krävs att lasterna i systemet och remmens rörelse är känd. En modell av remtransmissionen är således viktig för att konstruera en robust remtransmission. Simuleringsmjukvaran Dymola tillsammans med programmeringsspråket Modelica har visat sig vara ett kraftfullt hjälpmedel vid studier av dynamiska system och nu ska det undersökas om även remtransmissioner kan simuleras med bra prestanda i den miljön.

Mål
Vid slutet av examensarbetet ska det finnas ett lättanvänt och väldokumenterat modellbibliotek för modellering av remtransmissioner. En komplett modell av en motors remtransmission skall vara jämförd med den kommersiella programvara som används för närvarande. En kortfattat jämförelse mot mätdata skall också vara presenterad.

Uppdragsbeskrivning
– Litteraturstudie av remkretsens dynamik
– Implementering av plan balkmodell
– Implementering av kontaktmodell för rem/remhjulskontakt
– Verifiering av modellen mot nuvarande simuleringsmjukvara
– Verifiering av modellen mot mätdata

Utbildning/linje/inriktning
Civilingenjörsstudent med erfarenhet av objektorienterad programmering och stort intresse av matematisk modellering. Kunskaper inom förbränningsmotorer, programmering i Matlab och Modelica är meriterande. Beräknad tidsåtgång är 20 veckor för en studerande med start under våren 2012.

Starttid VT 2012 enligt överrenskommelse.

Kontaktpersoner och handledare
Niklas Philipson, NMBD, telefon 08-55380315, [email protected]
Peter Daelander, NMBD, telefon 08-55351491, [email protected]

Ansökan skickas till
Ansökan märkt ”PU11-72” skickas till [email protected]

Sista ansökningsdag
2012-01-31

  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.