Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-11-14

Handlingsplan för att effektivisera energianvändningen

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Företag:
Dahléns startades 1934 av Åke och Rut Dahlén som till en början hade tillverkningen av lönsömnad. Företaget är familjeägt och drivs idag av tredje generationen.

I början av 80-talet utökades produktionen även med företagskläder till restaurang, hotell, mässor flyg mm.
Affärsidén gällande företagskläderna är att kunna anpassa modeller och tyger efter varje kunds enskilda behov. Detta görs genom egen designavdelning och en kombinerad tillverkning i Sverige och Estland.

Dahléns konfektion AB ligger i Dalsjöfors strax utanför Borås och har 7 anställda. Verksamheten omfattar två byggnader; ett lager samt en byggnad där kontor och produktionen finns. Miljöarbetet började för snart två år sedan när Dahléns tog fram en miljökollektion av bland annat återvunnen polyester, ull och knappar av corozonöt. Sedan dess har Dahléns konfektion jobbat vidare med att kartlägga miljöarbetet hos sina leverantörer/produktionsanläggningar och att miljödiplomera verksamheten.

Uppgift:
Företaget/verksamheten har ganska stor energiförbrukning. För uppvärmning av lokaler används en oljepanna, vilket är ett fossilt bränsle och därmed inte det mest optimala energikällan ur miljösynpunkt.

För att utveckling företagets/verksamhetens miljöarbete och uppnå dem miljömål företaget har, behöver Dahléns konfektion en handlingsplan för att effektivisera energianvändningen.
I första skedet behövs en grundläggande kartläggning och insamling av information/data om verksamhetens energiförbrukning. Utredningen ska i sin tur leda till olika förslag/lösningar för minskad energiförbrukning. Därefter jämföra befintligt system med andra alternativa system och till sist ta fram en handlingsplan för minimering av energiförbrukningen och ge eventuellt kostnadsförslag till alternativa system.

Förkunskaper
Kunskap inom energi och energieffektivisering, examensarbetet lämpar sig bäst till studenter som läser till energiingenjör.

Omfattning
Examensarbetet omfattar 15-30 hp och kan anpassas till både kandidat- och masternivå.

Ort
Borås, Dalsjöfors

Reseersättning inom Västra Götaland
Ja

Kontaktperson Miljöbron
Amir Badeie, tel. 0766-12 17 53

Ansökan
Maila CV, personligt brev och kursförteckning till Miljöbrons kontaktperson: [email protected]


Anmäl ditt intresse snarast, rekrytering sker löpande!  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.