Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2012-01-05

Kroppens försvarssystem mot blodproppar vid hjärtinfarkt

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Hjärtinfarkt och instabil kärlkramp orsakas oftast av att en blodpropp bildas i en av de artärer som försörjer hjärtat med blod. Vi arbetar med att kartlägga kroppens eget försvarssystem mot blodproppar, som när det fungerar bra kan lösa upp proppar innan de hunnit leda till någon skada i hjärtat eller hjärnan. Detta försvar är ett slags inbyggt ”sprinkler-system”: om det börjar bildas en blodpropp i ett blodkärl så stimuleras kärlväggens celler att spruta ut det fibrinolytiska enzymet tissue-type plasminogen actvator (t-PA) över proppen, som då löses upp. Problemet är att den här skyddsmekanismen inte fungerar på ett normalt sätt hos personer med kardiovaskulära riskfaktorer, eftersom kärlväggen har för lite t-PA upplagrat i cellerna. Då kan inte tillräckliga mängder sprutas ut och lösa upp blodproppen som då istället växer till och kan orsaka hjärtinfarkt eller stroke.
Den huvudsakliga biokemiska hämmaren till t-PA är en molekyl som heter Plasminogen Activator Inhibitor-1 (PAI-1). Blodproppar rika på trombocyter är mer svårupplösta och det har antagits bero på trombocyternas stora innehåll av PAI 1. Intressant nog har vi visat att trombocyterna, i motsats till vad man tidigare trott, har en aktiv produktion av PAI-1 och att majoriteten är funktionellt aktivt. Förhöjda nivåer av PAI-1 i plasma är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom och ses hos individer med övervikt, metabola syndromet och diabetes typ II.
För ytterligare information se bifogat dokument.

  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.