Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2012-01-13

Vilka är miljövinsterna med Beanbutler?

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Företag: Legu Pro AB

LeguPro startades 2009 av en grupp teknologer med ett intresse för hållbar utveckling. I takt med att världens befolkning blir mer och mer hälsomedvetna har man blivit mer medveten om vad man äter. Man vill att maten ska vara nyttig, lättillgänglig, lättlagad och billig. Torrbönor och linser är en basföda som är nyttig, billig, finns i stort urval i våra mataffärer men det är tyvärr inte så lättlagat som dagens arbetande människor skulle önska. Det tar tid att blötlägga bönorna, olika tid för olika bönor och koktiden är också tämligen lång. LeguPro har uppfunnit och utvecklar BeanButler som är en hushållsmaskin som blötlägger och kokar bönor utan att man som konsument behöver lägga så mycket tid på det som det krävs när man ska laga torrbönor för hand. Tanken är att BeanButler ska göra bönkokning så enkelt att hushåll enkelt ska kunna gå över till en mer hälsosam, billigare och hållbar diet. Man vill förenkla möjligheten att byta ut köttmåltider mot vegetariska måltider och på det sättet bidra till en för människor nyttig utveckling samt en hållbar utveckling miljömässigt.

Uppgift:
Beanbutler finns ännu inte på marknaden. Legu Pro vill göra en analys av vilka miljöfördelarna och miljövinsterna är med att använda Beanbutlern. Man kan till exempel göra en jämförelse mellan att äta kött alla dagar i veckan och att en dag i veckan äta bönor som proteintillskott istället för kött. Man får då titta på aspekterna utsläpp, carbon footprint och water footprint. En jämförelse där man tar till hänsyn var bönorna respektive köttet kommer ifrån och hur de/det transporterats till Sverige. Kanske ska en LCA göras på maskinen för att få en helhetsbild av dess miljöpåverkan och miljövinster. En ytterligare fråga som är intressant att få svar på är hur miljöfördelarna står sig mot Beanbutlerns miljöpåverkan vid produktion och distribution.

Förkunskaper
Examensarbetet är lämpligt för dig som läser ett miljövetenskapligt program och det är meriterande om du läst LCA.

Omfattning
Arbetet kan anpassas till kandidat och mastersnivå.

Ort
Göteborg

Reseersättning inom Västra Götaland
Diskuteras med företaget.

Kontaktperson Miljöbron
Maria Bertrand, tel. 0766-121750

Ansökan
Maila CV, personligt brev och kursförteckning till Miljöbrons kontaktperson: [email protected]

Anmäl ditt intresse snarast, rekrytering sker löpande!


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.